Close

Fokkerij van Sport Shetlanders

Het begin van onze fokkerij

Onze fokkerij is ontstaan als hobby. Als kind had Tamar een stamboek-Shetlandpony van 97 centimeter, waar zij op heeft gereden tot ze er al snel te groot voor werd. Hij werd voor de wagen en voor de slede gezet en was een lid van het gezin. Met kinderfeestjes was hij ook van de partij en door hem wilde Tamar later als ze groot was Shetlanders gaan fokken.

Toen Tamar zelf moeder werd, moesten er weer Shetlanders komen, maar nu groter dan 1 meter. Er waren echter niet veel grote Shetlanders te vinden (de Shetlanders met een grote maat gaan maar tot 1,07 meter). Uiteindelijk heeft Tamar toch een vosbonte merrie van 1,03 meter gekocht, die Fleur heette.

Fleur wilden we laten dekken en toen hebben we Tommy, een vosbonte hengst van 1,04 meter, gevonden. Hij was een goudeerlijke, lieve, betrouwbare en werkwillige hengst.

Met Tommy werd de fokkerij gestart. Er werden nog wat grotere merries gekocht, die goedgebouwd en meestal bont waren. Deze pony’s waren vaak niet gesocialiseerd, bang, getraumatiseerd of waren mishandeld.

Merries en veulens

Uiteindelijk is het toch gelukt om deze merries ons te laten vertrouwen en ze ervan te overtuigen dat ze het goed bij ons hadden. De merries werden ingezet bij rijlessen en kinderfeestjes, voordat we met de zorgboerderij startten.

De beste merries in exterieur, bewegingen, karakter en werkwilligheid worden gebruikt als fokmerries maar ook in de rijlessen. Op deze manier kun je op alle criteria testen en hebben de merries ook afwisseling in hun leven.

Uit deze merries kwamen veulens en deze veulens werden wel gesocialiseerd. Ze groeien hier op met liefde, zorg en aandacht van ons allemaal. Ze groeien op in een kudde en na het spenen blijven ze met leeftijdsgenoten bij elkaar tot na hun derde jaar. Dan worden ze beleerd.

Inmiddels hebben we al verscheidene nakomelingen van Tommy en hebben andere ingezette hengsten, zoals Visioen van Stal Polderzicht (stamboek-Shetlander, zwartbont en 1,05 meter) en Mr. B (Shetlander x Welsh, zwartbont en 1,10 meter) zijn dochters weer gedekt.

Nakomelingen van deze hengsten kruisen we onderling weer met elkaar. Nu hebben we meerdere pony’s met een stokmaat tussen de 1,10 meter en 1,15 meter.

We fokken gemiddeld ongeveer tien veulens per jaar, die vaak tot hun derde jaar bij ons blijven. Maar het is ook mogelijk om een anderhalf-jarige pony te kopen, die met zijn derde jaar hier dan terugkomt om onder het zadel, maar vaak ook voor de wagen beleerd te worden door ons.

Onze Shetlanders

De mixen Welsh x Shetlander, Curly x Welsh of Curly x Dartmoor hebben we gedaan om er wat meer temperament, wat langere benen en betere bewegingen in te krijgen. Misschien dat er nog een keer een Curly, hypoallergene pony uitkomt, wat fijn is voor de mensen met een paardenallergie.

De nakomelingen van de hengsten worden weer ingezet op de zorgboerderij, in de therapeutische rijlessen en in de mensport. Dit doen ze heel goed.

Het zijn all-round Sport-Shetten: onverschrokken, niet kijkerig, braaf met kinderen, met het doorzettings- en uithoudingsvermogen van de Shetlander en pittig als de Welsh (indien nodig net ietsje meer). Ze zijn slanker gebouwd, ze hebben langere benen voor het wegtraject bij de mensport, ze zijn eleganter bij de dressuur, kinderen kunnen er langer op rijden en voor de grotere mensen onder ons zijn ze een grotere Shetlander voor de wagen, die zijn mannetje staat in de mensport.

Onze pony’s zijn dus dé ideale pony voor het hele gezin: kinderen rijden erop en hebben een brave, mooie pony om mee uit komen op wedstrijden en mee te tuttelen en ouders zetten de pony of pony’s voor de wagen om met het hele gezin buiten te rijden of om ermee in de mensport uit te komen. Inmiddels zijn er al verscheidene nakomelingen naar tevredenheid bij gezinnen en collega-menners terecht gekomen en deze worden als buitengewoon braaf, eerlijk en sportief ervaren.