Close

Dagbesteding

Bij ons op De Bonte Shetlander Hoeve willen we zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met dieren en de natuur. Veel kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen en met dieren om te gaan, maar vaak is dit thuis niet mogelijk. Bij ons kan dit wel, want we hebben heel veel aaibare dieren.

 

Met het buiten zijn maak je de seizoenen bewust mee en geniet je van de ruimte om je heen. De omgang met een pony en de verzorging hiervan geeft een zeer ontspannen gevoel. Pony’s zien geen handicap, alleen een mens met liefde voor hen, waardoor de mens meer zelfvertrouwen en geloof in zijn eigen kunnen krijgt.

 

Aan wie bieden wij dagbesteding?

 

Wij hebben onder andere plaats voor kinderen en jongeren met ASS, ADHD, ADD, ODD, LVB, hechtingsproblematiek, trauma’s, overprikkeling en time-outs van school. De ruimte, de regelmaat, de structuur, de pony’s en de vele andere dieren op de hoeve zorgen ervoor dat men zich kan inspannen en ontspannen in een landelijke omgeving met de nodige dierenliefde en naastenliefde van degenen waar men mee samenwerkt.

 

Wat is er te doen?

 

Naast pony’s zijn er op onze boerderij ook paarden, geiten, kippen, duiven, cavia’s, ganzen en honden. Ook deze dieren houden van aandacht en dienen verzorgd te worden. De planten in de bakken en in de kas hebben ook onderhoud nodig, evenals het terrein en de stallen. Dus er is voor ieder wat wils om te doen en volop ruimte om te spelen en om aan je sociale vaardigheden te werken.

 

Wat leer je op onze boerderij?

 

Je leert hier hoe je met pony’s moet omgaan en hoe de pony’s weer met elkaar omgaan. Dit gedrag zie je in het dagelijks leven wellicht ook terug bij mensen en dit is dan herkenbaar voor je. Ook leer je bij ons pony’s poetsen, opzadelen, vlechten en hoeven krabben. 

 

Je werkt hier aan je sociale vaardigheden door samen te werken, samen te lachen en te huilen, samen door te zetten en je verantwoordelijkheid te nemen. Ook leer je in een team te werken, want samen zijn we sterk. Een ieder hier is nodig en met zijn allen zorgen we voor de pony’s. 

 

Er wordt gewerkt aan de executieve functies, omdat de activiteiten hier een doel hebben. We vullen de hooinetten, mesten de stallen, verschonen de waterbakken en zorgen voor schone stallen door deze op te strooien met bodembedekking. Als we niet goed voor de pony’s zorgen, valt er niet lang van ze te genieten. Met zijn allen zorgen we voor de dieren op de boerderij en de dieren zorgen weer voor ons, doordat we met hen kunnen ontprikkelen en ontwikkelen. Zo leer je bijvoorbeeld je grenzen bewaken. De pony’s laten je merken hoe goed je je grenzen aangeeft als je ze naar de stal, de wei of de paddock brengt.

 

Respect voor elkaar, maar ook respect voor onze dieren, is hier erg belangrijk. Onze dieren zijn afhankelijk van ons en wij zijn dan ook verantwoordelijk voor hun welzijn.

 

Lijkt bovenstaande je wat? Neem dan contact met ons op.

Bekijk hier een video van Zorgboeren Zuid-Holland over de dagbesteding op onze boerderij.